Sunday, May 23, 2010

Nädal 6: allikakriitika ja autoriõigused

Ülesanne: http://viitamiskursus.wordpress.com/2010/05/18/kuues-nadal-allikakriitika-ja-autorioigused/

1. Konkreetset olukorda on raske välja tuua. Õppematerjalide koostamisel lähtun enamasti erinevate arvutiõpikute ja –käsiraamatute tekstidest. Illustreeriva pildimaterjalina eelistan Wikimeedia Commonsi lehekülge. Kuid kindlasti on allikakriitiline nö tundides Microsofti tarkvara eelistamine, kodutööde juures olen rõhutanud, et töö ei pea olema tehtud Microsofti tarkvaraga. Analoogne OpenOffice on kõigile kättesaadav ja koduarvutites kasutage seda.

2. Viimane õppematerjal oli arvuti riistvara teemadel. Viide pildile:

Watlington, John A. (2008). XO-1 motherboard. Loetud aadressil http://commons.wikimedia.org/wiki/File:XO_Motherboard.png, 24.05.2010

Õpilastele interneti materjalide autoriõiguste selgitamine on väga keeruline, ikka ja jälle kipub viiteks heal juhul vaid link olema. Pildiallikaid on veel vähem.

Kõige rohkem ongi viidete juures probleeme autoriga, paljud autorid eelistavad internetis varjunimesid kasutada. Kuidas sellisel juhul viidata? Kas peaks need materjalid jätma tähelepanuta?

1 comment:

  1. Kui autor on kasutanud varjunime, siis vajadusel tuleb viitekirje esitada ka varjunimega. Tekstiallikate puhul on oluliselt usaldusväärsemad muidugi sellised allikad, kus autor esineb oma päris nime all. Seal pole ilmselt vajadust varjunimega allikaid kasutada. Fotode puhul pole allika usaldusväärsus nii kriitiline, seal viitan ma ise vabalt varjunimega fotodele.

    ReplyDelete