Wednesday, April 21, 2010

Nädal 2: Ühisjärjehoidjad

Ülesanded: http://viitamiskursus.wordpress.com/2010/04/19/teine-nadal-folksonoomia-ja-uhisjarjehoidjad/

Delicious´i aktiivne kasutaja olen jaanuarist 2009 (hetkeseisuga on kogunenud 470 linki). Eelkõige olen seda kasutanud kui keskkonda, kuhu koguda kokku erinevad huvipakkuvad lingid veebilehekülgedele, mida võib igapäevase toimetamise juures vaja minna. Nn isiklikud lingid on märkega private, avalikuks on jäetud lingid, kust võivad õpilased ainetunniks vajalikku lisainformatsiooni leida. Kui mõni teema hakkas neid huvitama, siis ei ole kohe vaja “googeldada”, vahel piisab ka õpetaja järjehoidjatesse kiikamisest.

Seega Deliciouse võimalustest on küllaltki hea ülevaade olemas, kuigi sealseid ühistöö võimalusi ei ole proovinud.

Delicious konto: http://delicious.com/arvuti6petus/ 

Kursuse raames tegin omale konto Digg keskkonda. Diggi valik oli tingitud ühest küljest soovist Delicious’i konkurendiga tutvuda (Delicious’i linkide uuendamisega oli vahepeal probleeme ja kaalusin keskkonna vahetust) ning teisalt on Digg kõige rohkem silma jäänud.

Pärast konto loomist oli minu jaoks esimene küsimus, kas ja kuidas on võimalik Deliciousi keskkonda kogutud lingid ringi salvestada.

Digg konto: http://www.diigo.com/user/arvuti6petus

Märkasin, et Digg keskkonnas on küll võimalus salvestada Delicious keskkonda. Olles lingid ringi salvestanud, avastasin edasi uue keskkonna võimalusi:

  • esmapilgul muutuvad häirivaks kõikidel lehekülgedel kaasa sõitvad sponsoreeritud lingid,
  • kuvatav märksõnapilv on raskesti jälgitav, küll aga on üldises linkide nimekirjas väga mugav märksõnu vaadelda,
  • kuna ei ole avalike keskkondade väga suur sõber, siis mind häirib, et Digg keskkonnas kuvatakse minu ees- ja perekonnanime konto esilehel, samal põhjusel ka ei vaja sõprade kogumist ja jälgimist järjehoidjate keskkonnas,
  • üldiselt tundub mugav versioon eelkõige just sõpradega huvitavate linkide vahetamiseks.

Üldiselt tundub, et mõlemas keskkonnas on olemas omad plussid ja miinused. Kuna minu kõige esimene Delicious’i kasutamine aastal 2004 ei viinud lõpliku kasutamiseni ja asja mõte jäi segaseks. Usun, et ka Diggi keskkond vajab harjumist ja pikemalt kasutamist, et eelistada üht teisele. Hetkel jään endiselt Delicious’i kasutajaks, kuna kasutan ühisjärjehoidjaid eelkõige siiski võimalusena huvipakkuvad lingid kiiresti kõigist arvutitest üles leida, mitte sõpradega info vahetamiseks.

Monday, April 19, 2010

Nädal 2: Videokonverents

Flashmeetingu konverents oli huvitav, varem ei ole olnud võimalust sellisel videokonverentsil osaleda. Kahju ainult, et osalejate arv nii väikeseks jäi. Võib olla oli aeg ebasobiv, pidin ka mina spetsiaalselt selleks maalt linna tulema, et konverentsil osaleda (sealne veebi-ühendus ei oleks seda võimaldanud).