Saturday, April 17, 2010

Nädal 1: sissejuhatus

Link ülesandele: http://lemill.net/content/webpages/viitamine-ja-viidete-haldamine-e-oppes-pohimotted-moisted-reeglid

Ise aegajalt töid (õppematerjale, ülesandeid) kirjutades loodame, et keegi teine ei kasuta edaspidi minu tehtud tööd enda omana, kasutades minu mõtteid või ideid. Kui sulle minu ideed meeldivad, siis palun kasuta neid, kuid viita nendele, et ka teised teaksid, et mina olen nende ideede autor. Kuid samas õpilased ei mõista veel viitamise olulisust, kohati tundub, et õpilased lisavad viite kasutatud materjalile, kuna õpetaja nõuab seda. Eelkõige näitavad seda viited materjalidele kui www.google.ee, ka see on nende jaoks viide allikatele. Aga arvutiõpetajana teen tööd, et see olukord paraneks.

Isiklikult ei ole väga internetis õppematerjale otsinud ja kasutanud. Kuid tean, et õpilased armastavad oma ettekannete loomisel teiste õpilaste ettekandeid kasutada (internetist otsides), kuid seal enamasti puuduvad viited algmaterjalidele. Näide: Imetajad (www.koolielu.ee/files/IMETAJAD.ppt). Samas on olemas ka väga häid interneti turvalisuse alaseid lehekülgi (õppematerjale), kus on olemas lingid teistele sarnastele lehekülgedele, näiteks http://lapsnetis.eesti.ee/.

Tallinna Reaalkooli gümnaasiumis on õpilastele kohustuslik uurimistööde kirjutamise kursus. Uurimistööde vormistamiseks on olemas konkreetsed nõudmised ja need sisaldavad ka viitamist. Et vormistus ja viitamine ei tuleks töö kirjutamisel 11. klassis üllatusena, kasutame neid nõudeid juba varasemates klassides referaatide ja teiste kirjalike tööde (sh ettekannete) juures.

Monday, April 12, 2010

Tutvustus

Olen Kailit ja töötan Tallinna Reaalkoolis arvutiõpetajana.  avatar

Oskus korrektselt viidata on oluline kõigile, kes teevad kirjalikke töid ja kasutavad töödes teiste autorite töid.

Viitamiskursuse läbides loodan osata ise viiteid korrektselt kasutada ja õpilasi juhendada paremate viidete juurde, täna tekib töödes veel palju küsimusi.