Saturday, May 15, 2010

Nädal 4: viidete haldamine

Ülesanded: http://lemill.net/content/webpages/viidete-haldamise-vahendid

Et sellised mugavad viidete haldamise vahendid on üldse olemas, tuli mulle üllatusena. Seni olin artiklite linkide haldamiseks ikka deliciousi kontot või paberkoopiaid kasutanud. Aga kui selline vahend on olemas, siis kindlasti on oluline ka ühildumine MS Wordi ja  OpenOffice tarkvaraga.

Esimene takistus tekkis minul arvutipõhise programmi häälestamisega. Laadisin endale Zotero, kuid kuna minu arvutis Firefox’i veebilehitseja, siis jäin selle paigaldamisega hätta. Järgmisena tegin endale Mendeley konto, valikus sai määravaks OpenOffice, Wordi ja Windows 7 tugi. Samuti võimalus seda kasutada nii veebi- kui ka arvutipõhisena.

Pärast programmi paigaldust, proovisin kohe ka esimese dokumendi salvestamist ja viitekirje loomist. Viitekirja Wordi lisamine õnnestus suurepäraselt ja võimalus mõnest teisest arvutist veebipõhiselt oma kirjetele ligi pääseda on väga mugav. Esimese hooga jäi vaid segaseks, kas viide tuleb teksti sisse ise lisada ja seejärel viitekirje loomisel Mendeley abi kasutada. Samuti võiks olla võimalus asendada inglise keelne tekst Available at: näiteks meie jaoks tavapärase Kättesaadav/Loetud aadressil.

Kuid kindlasti on selliste vahendite kasutamine väga mugav, eriti kui mahukam kirjalik töö käsil. Hetkel olen artiklite kogumiseks ja nende õpilastega jagamiseks siiski Deliciouse kontot kasutanud, siis hetkel jään selle juurde. Aga kindlasti on omad plussid ka Mendeley abil artiklite kirjete dubleerimises, kuigi ka sealsete viitekirjete puhul võib olla vajadus muudatuste tegemises (keelelised korrektuurid).